5G gamechanger voor services in connectiviteit

5G is langzaam maar zeker de nieuwe standaard aan het worden voor mobiel dataverkeer. Daarbij heeft 5G op termijn zulke grote voordelen, dat steeds meer producten, diensten en applicaties interessant worden. Denk aan eSIM, IoT, alternatief voor Wifi via breedband. TGG heeft in haar portfolio veel oplossingen rond 5G, denk aan smartphones, connectiviteit (SIM en eSIM), routers, private networks, advies en consultancy.

Feitelijk zijn 4G en 5G twee netwerken die voorlopig in symbiose leven. Dankzij 5G komen er opties beschikbaar die de huidige 4G-netwerken niet kunnen leveren.

Op steeds meer plaatsen verschijnt een 5G-icoon op het scherm. De huidige mobiele netwerken gebruiken een NSA (non stand alone) configuratie. Dit betekent dat het 5G-netwerk altijd samenwerkt met een 4G-netwerk.

Doordat in Nederland de 3,5 GHz band nog een paar jaar niet vrijgegeven wordt, zijn de beloofde hoge snelheden voorlopig niet beschikbaar. Het gebruik van 3,5 GHz laat nog 2-3 jaar op zich wachten, maar dat betekent niet dat andere voordelen van 5G ook dan pas beschikbaar zijn. Want ondanks het nog niet beschikbaar zijn van 3,5 GHz frequenties, introduceert 5G nu al een flink lagere latency. Voor industriële toepassingen betekent dit dat sensoren sneller uitgelezen kunnen worden en meetdata eerder beschikbaar is voor verwerking. Dit is voor mobiele IoT-toepassingen, zoals robotbesturingen, essentieel.

3 frequenties voor verschillende toepassingen

5G gaat straks lopen over drie frequentiebanden. Allereerst de UMTS-700 MHz-band, die in de zomer van 2020 is geveild. Deze frequentie heeft het beste bereik t, maar ook – relatief – de laagste snelheid. De aanzienlijk hogere frequentieband 3,5 GHz heeft een minder groot bereik, maar kan wel veel meer data versturen. En als laatste komt er de 26 GHz-band, die een zeer klein bereik heeft, maar wel weer heel veel data kan overbrengen. De laatste twee frequenties worden niet voor half 2021 geveild.

ICT Hardware

Online shop voor het bestellen van smartphones (refurbished), endpoint- en netwerk-devices en accessoires

Alleen voor BTG leden

Klik hier voor de webshop
Klik hier

Telecom Expense Management

TGG is specialist op het gebied van TEM (Telecom Expense Management)

Alleen voor BTG leden

Meer weten over TEM. Inloggen naar het portal? Klik hier.
Meer weten

Connectiviteit

Koper-, glasvezel- en radiostraalverbindingen in praktisch elke gewenste bandbreedte. Plus Internet en IP-VPN.

Alleen voor BTG leden

Meer weten over connectiviteit en verbindingen? Klik hier.
Meer weten

Lidmaatschap BTG

Klik hier om lid te worden bij BTG

Word lid