Data Science & Analytics

Data Science is de wetenschap van het verzamelen, beheren en analyseren van data. Data Science en Analytics worden dan ook vaak in één adem genoemd, omdat ze niet zonder elkaar kunnen. Het is waardevol als data informatie wordt. Daar waar het oplossen van bedrijfsvraagstukken, wiskundige- of statistische methoden, algoritmen en krachtige IT en computer science samen komen. Hierbij komen vaak termen als Big Data, Artificial Intelligence, Machine Learning, Deep Learning naar voren.

Data Science en Analytics is de verzamelnaam voor procesverbetering, technologie ontwikkeling en best practices. Inzichten vanuit nieuwe data kunnen beschikbaar worden gesteld voor diverse gebruikersgroepen. Door de toenemende digitalisering van bedrijfsprocessen en de explosieve groei van data, is dit voor veel bedrijven steeds belangrijker en van strategische waarde geworden.

Besluitvormingsproces

Iedere organisatie moet regelmatig beslissingen nemen die directe gevolgen hebben voor de prestaties en inrichting van de organisatie. Of het nu gaat om het introduceren van nieuwe producten of diensten, het aanpassen van een bedrijfsproces of het monitoren van doelstellingen: actuele en betrouwbare informatie is onmisbaar voor het besluitvormingsproces.

Het vermogen van organisaties om data (‘big data’) om te zetten in kennis en inzichten – ook wel BI (business intelligence), business analytics of data science genoemd – wordt steeds belangrijker. De beschikbare hoeveelheid data groeit exponentieel. Organisaties voorzien dan ook een toenemende behoefte aan kennis en vaardigheden die nodig zijn om data om te zetten in actiegerichte inzichten.

Tegenwoordig hebben we (heel) veel data tot onze beschikking zoals afbeeldingen, tekst, geluid en filmpjes: de zogeheten ongestructureerde data. Traditionele analytics methoden kunnen zowel met deze hoeveelheid data als dit type data vaak niet uit te voeten. Maar met de enorme hoeveelheid rekenkracht van moderne computers (of een cluster in de cloud) kun je wel degelijk wat met deze data doen.

Machine learning als onderdeel van data science

Door data op een gestructureerde manier aan een model of algoritme te koppelen, kan de computer hier patronen in vinden (leren) die hij kan gebruiken om voorspellingen te doen, dingen te classificeren of structuur te ontdekken.

AI is inmiddels meer dan het bouwen van een slim algoritme op basis van enkele basisregels. Moderne kunstmatige intelligentie is namelijk ook het bouwen van software bestaande uit vele verschillende componenten die samen iets  intelligents kunnen doen.

Het doel van data science is niet per se om méér data te verzamelen, maar juist om deze (bestaande) data slim te structureren en effectief in te zetten om verborgen verbanden te ontdekken en accuratere voorspellingen te doen. Daarbij dient de focus van de analyses uiteraard te liggen op dat wat voor jouw organisatie van belang is.

BTG Services beschikt over toegang tot de expertise die nodig is om dit relatief nieuwe onderdeel van IT effectief in te zetten ter verbetering van de eigen organisatie.

ICT Hardware

Online shop voor het bestellen van smartphones (refurbished), endpoint- en netwerk-devices en accessoires

Alleen voor BTG leden

Klik hier voor de webshop
Klik hier

Telecom Expense Management

BTG Services is specialist op het gebied van TEM (Telecom Expense Management)

Alleen voor BTG leden

Meer weten over TEM. Inloggen naar het portal? Klik hier.
Meer weten

Connectiviteit

Koper-, glasvezel- en radiostraalverbindingen in praktisch elke gewenste bandbreedte. Plus Internet en IP-VPN.

Alleen voor BTG leden

Meer weten over connectiviteit en verbindingen? Klik hier.
Meer weten

Lidmaatschap BTG

Klik hier om lid te worden bij BTG

Word lid